גירושין בהסכמה הם הדרך הקלה והמהירה ביותר לסיים את הנישואין. מהם היתרונות והחסרונות של גירושין בהסכמה? כיצד מבצעים הליכי גירושין כאשר ישנה הסכמה? מהו הסכם גירושין? על כך במאמר שלפניכם.
הליכי גירושין עשויים להיות ארוכים ומתישים. תקופת הגירושין ידועה כתקופה לא פשוטה בה שני הצדדים מיטלטלים בין הליכים משפטיים ממושכים. במקרים מסוימים סאגת הגירושין עשויה להימשך חודשים ארוכים ואף שנים.
בכדי למנוע את הסחבת הארוכה, ובכדי לחזור כמה שיותר מהר לשגרה, הפתרון הטוב ביותר הוא גירושין בהסכמה. ככל שתסכימו על יותר נושאים, וככל שתעשו זאת מהר יותר, כך תקופת הגירושין תהיה קלה יותר עבורכם.
מלבד הזמן היקר וכאב הראש שתחסכו על ידי ההסכמה, תוכלו לחסוך גם כסף רב. ככל שההליכים המשפטיים השונים מתמשכים, כך תופחות ההוצאות על האגרות המשפטיות השונות ועל עבודתם של עורכי הדין משני הצדדים. לגירושין בהסכמה, אפוא, יש גם יתרון כלכלי.
מנגד, הסכמה פזיזה על הסוגיות שעומדות על הפרק עלולה להתברר כטעות גורלית, טעות שלא תוכלו לתקן אותה מאוחר יותר. משום כך, גם אם אתם מעוניינים להתגרש בהסכמה, חשוב מאד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה, בכדי להבין מהם בדיוק הזכויות שמגיעות לכם.
יש להגיש 'בקשה משותפת לגירושין'
במידה והחלטתם להתגרש בהסכמה, עליכם להגיש לבית הדין הרבני 'בקשה משותפת לגירושין'. בקשה משותפת לגירושין הינה טופס מיוחד המיועד עבור גירושין בהסכמה, זאת בניגוד לטופס 'תביעת גירושין' המיועד למקרים בהם צד אחד בלבד מבקש להתגרש. בהגשת בקשה זו אתם בעצם פותחים בהליך הגירושין בבית הדין.
הסכם גירושין
מלבד ההסכמה על עצם הגירושין, ניתן להגיע לעמק השווה גם בשאר הסוגיות הכרוכות בגירושין. לשם כך עליכם לערוך 'הסכם גירושין'.
בהסכם הגירושין יש לכלול את כל הנושאים שעומדים על הפרק. החל מעצם ההסכמה להתגרש, דרך הנושאים הכלכליים (חלוקת רכוש, כתובה, מזונות אשה ומזונות ילדים) וכלה בחלוקת האחריות ההורית (משמורת, חינוך והסדרי ראייה).
מלבד זאת, הסכם הגירושין כולל סעיף המורה על סמכותו של בית הדין להכריע בכל מחלוקת שתעלה בהמשך, וכן סעיף המורה על כך שההסכם נעשה מתוך רצון חופשי של שני הצדדים.
אישור ההסכם בבית הדין או בבית המשפט
אחרי שהגעתם להסכמה על כל הסוגיות וחתמתם על הסכם הגירושין, על בית הדין או בית המשפט לעבור על הסכם הגירושין ולאשר אותו. ללא אישור של ערכאה שיפוטית, אין להסכם תוקף משפטי.
מדוע הסכם זה שונה מכל חוזה חתום בין אנשים שאינו דורש אישור של ערכאה שיפוטית? התשובה לכך כפולה.
ראשית, הסכם גירושין כולל בדרך כלל הסכמות בנוגע לילדים, והורים אינם רשאים להסכים ביניהם על דבר שיפגע בטובתו של הילד. למשל, אם ההורים מסכימים על משמורת של אחד מהם, בית הדין עשוי להגיע למסקנה שמשמורת זו אינה מטיבה עם הילד.
כמו כן, אם ההורים מסכימים על מזונות נמוכים, בית הדין עשוי לסבור כי הילד זקוק למזונות גבוהים יותר.
שנית, הסכמה ממונית בנוגע לחלוקת הרכוש שאינה מחלקת את הרכוש בצורה שוויונית כפי שמורה החוק, טעונה אישור של ערכאה משפטית. על פי החוק, רכוש של בני זוג צריך להתחלק בצורה שוויונית, למעט מקרה בו בני הזוג ערכו הסכם ממון שאושר בערכאה משפטית.
כלומר, החוק קובע באופן ברור כי בהעדר הסכם שאושר בערכאה משפטית, יש לחלק את הרכוש באופן שוויוני.
בשורה התחתונה – הליך גירושין בהסכמה הוא הפתרון הקצר והיעיל
גירושין בהסכמה הם פתרון מצוין עבור מי שמעוניין בגירושין מהירים וקלים. גירושין בהסכמה ימנעו מכם את הסאגה המשפטית והרגשית הכרוכה בהליכי גירושין ממושכים.
עם זאת, כדאי להיזהר מהסכמה פזיזה ומוויתור על זכויות בסיסיות שלכם. מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני משפחה, בכדי לעמוד על הזכויות שמגיעות לכם.